Υπάρχει ένα τραγούδι του 1940, σε στίχους και σύνθεση Πάνου Τούντα, που ονομάζεται «Τομπουρλίκα» και είναι κι αυτό που ενέπνευσε την ονομασία της δικής μας «Τομπουρλίκας», του μουσικού μεζεδοπωλείου που εδώ και 32 χρόνια έχει γράψει και συνεχίζει να γράφει καθημερινά, τη δική του μοναδική ιστορία, στην ιστορία της καλής ρεμπέτικης διασκέδασης της Θεσσαλονίκης.

Οι πιο πολλοί θυμούνται την «Τομπουρλίκα» από την οδό Καλαποθάκη, δίπλα στην πλατεία Ελευθερίας, όπου λειτούργησε έως το 2005, οπότε και μεταφέρθηκε στα Άνω Λαδάδικα, για να καταλήξει στο νούμερο 5 της οδού Λόρδου Βύρωνος, όπου λειτουργεί από το 2015. Βραδιές βουτηγμένες σε άσματα οικεία κι αγαπημένα, άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο, ντυμένες με ζεστές μελωδίες, μεράκι και κυρίως καλό, παραδοσιακό φαγητό, κρατούν τη σκυτάλη όλα αυτά τα χρόνια, στο κατεξοχήν σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του είδους. Από τα τραπέζια του έχουν περάσει δεκάδες εκπρόσωποι του συγκεκριμένου μουσικού στερεώματος, από τους αδερφούς Μιλάνου μέχρι τον Αγάθωνα και το Λέσβιο Σόλωνα Λέκκα, ενώ η σταθερή μπάντα της «Τομπουρλίκας», μας κρατά παρέα όλα αυτά τα χρόνια, όσο εμείς απολαμβάνουμε τους νόστιμους μεζέδες με το τσιπουράκι μας.

Στο προαναφερθέν, ομώνυμο του μαγαζιού άσμα, η «τομπουρλίκα» είναι μία «αφράτη», «γεματούλα» κοπέλα (σ.σ. αυτό σημαίνει και η λέξη «τομπουρλίκα», που προέρχεται από την τούρκικη λέξη tombul), την οποία εξυμνεί το τραγούδι κι από εκεί πήρε το όνομά του και το μεζεδοπωλείο – ρεμπετάδικο της Θεσσαλονίκης, το παλιότερο με γνήσιο ελληνικό φυσικό, χωρίς χρήση μικροφώνων, ήχο στο τραγούδι.

Μία ιστορία τριών και πλέον δεκαετιών…

Tην «Τομπουρλίκα» άνοιξαν αρχικά ο σημερινός ιδιοκτήτης Παντελής Χατζηκυριάκος κι ο παιδικός του φίλος, Θανάσης Χαλκιάς, που ήθελαν να στεγάσουν ένα ταπεινό όνειρο που είχαν από κοινού, μία ταβέρνα που θα φιλοξενούσε και τις απόψεις τους περί μουσικής και φαγητού, σε μία Θεσσαλονίκη που τότε επικρατούσε το ελαφρολαϊκό τραγούδι στη διασκέδαση κι όπου οι ίδιοι, δεν μπορούσαν να παίξουν ζωντανά, αυτά που ήθελαν.

Ήθελαν, επίσης, να προωθήσουν την απλή ελληνική κουζίνα, γεύσεις που ο κόσμος έτρωγε στο σπίτι, όπως κεφτέδες, μπακαλιάρος σκορδαλιά, φάβα, πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι, φρέσκες, κρασάτες σουπιές ή μανιτάρια λαδολέμονο – παλιά έφτιαχναν και δική τους μουστάρδα – μεζέδες μαγειρεμένους πάντα με παρθένο ελαιόλαδο, έχοντας ως στόχο, τη διατήρηση ενός είδους κουζίνας, που χάνεται.

Από το πάλκο της «Τομπουρλίκα», έχουν περάσει πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες, εκπρόσωποι του συγκεκριμένου μουσικού είδους. Εμβληματικά ονόματα, όπως οι αδερφοί Μιλάνου από το Βόλο, εκπρόσωποι του παλιού λαϊκού τραγουδιού και φορείς της ιστορίας του – η άφιξή τους ήταν ένας σημαντικός σταθμός για το μαγαζί, καθώς ήταν η πρώτη φορά που έφευγαν από το Βόλο για να παίξουν σε άλλη πόλη – ο Μπάμπης Γκολές, ο Αγάθωνας, ο Γιώργος Ξυντάρης, ο Νίκος Παπάζογλου, που σύχναζε κι ως θαμώνας, ο Νίκος Στρουθόπουλος, ο Λέσβιος τραγουδιστής Σόλωνας, όλοι είτε πέρασαν από την «Τομπουρλίκα» ως πελάτες, είτε έπαιζαν μουσική στο χώρο, έχοντάς τον ως στέκι τους.

… που συνεχίζεται

Σήμερα η επιχείρηση είναι πλέον οικογενειακή, με τον παλαιότερο σερβιτόρο της «Τομπουρλίκα» και πρώτο ξάδερφο του Παντελή Χατζηκυριάκου, Άρη Εσερίδη, να έχει αναλάβει κατά κύριο λόγο το κατάστημα. Ο ίδιος Παντελής, εξακολουθεί να βρίσκεται καθημερινά στο χώρο, μαγειρεύοντας και παίζοντας μπουζούκι, με την «γλυκιά κι απαλή σαν χάδι» -όπως την έχουν χαρακτηρίσει- πενιά του, αλλά και τραγουδώντας στο πάλκο, μαζί με τους συνεργάτες του, τη σταθερή μπάντα του «Τομπουρλίκα», με κιθαρίστα το Νίκο Γεωργάκη και τραγουδίστρια την Κωνσταντίνα Σαμαρά.

Από την «παλιά γενιά» των μουσικών, εξακολουθεί να παίζει κάθε Πέμπτη ο Λάζαρος Χαριτίδης, κάθε Τρίτη το πρόγραμμα γυρίσει σε παραδοσιακό, ενώ τα όργανα που θα ακούσουμε σε καθημερινή βάση είναι η κιθάρα, το μπουζούκι κι ο μπαγλαμάς, για να φτάσουν στα αφτιά μας ήχοι λαϊκοί, ρεμπέτικοι και κανταδόρικοι.

Ολόκληρες γενιές έχουν μεγαλώσει εδώ μέσα με το συγκεκριμένο είδος μουσικής και η ιστορία συνεχίζεται, με πολλή νεολαία κι αρκετούς παλαιότερους θαμώνες, που εξακολουθούν να βρίσκουν εδώ ένα ιδανικό στέκι για αυθεντική διασκέδαση.

Μεζέδες όπως σε παλιά, Θεσσαλονικιώτικη ταβέρνα

Βασική φιλοσοφία, παραμένει η αληθινή, καλή μουσική και το «τίμιο» φαγητό, ένας «δρόμος» που οι ίδιοι οι άνθρωποι της «Τομπουρλίκα» άνοιξαν και θέλουν να διατηρήσουν ζωντανό. Άλλωστε, αυτό που αγαπά κι εκτιμά ο κόσμος, είναι ότι εδώ σερβίρονται προσεγμένα πιάτα κι ακούγονται καλά και σπάνια τραγούδια, όπως σε μία παλιά, κλασσική, Θεσσαλονικιώτικη ταβέρνα.

Στο μενού της «Τομπουρλίκα» θα βρούμε εκλεκτά πιάτα όπως  μελιτζάνα στην κατσαρόλα, το γνωστό «ραγού», γίγαντες κι άλλα όσπρια και λαδερά, λευκό ταραμά, φρέσκα ψητά μανιτάρια, μπακαλιάρο σκορδαλιά και παστουρμά με αυγά και μία σειρά από αλοιφές και σαλάτες, φτιαγμένες στο χέρι. Μελλοντικά, ενδέχεται να βρούμε ακόμη περισσότερες επιλογές σε μαγειρευτά.

Για να συνοδέψουμε τους μεζέδες μας, πολλές ετικέτες εμφιαλωμένου ή χύμα κρασιού, τσίπουρα, ούζα και ρακές αποτελούν ιδανικές επιλογές, για γνήσιες, ρεμπέτικες βραδιές.

Ένα ιδανικό παρεϊστικο στέκι

Ένα είναι σίγουρο: Η «Τομπουρλίκα», δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ούτε φανταχτερή διαφήμιση. Εδώ και 32 χρόνια, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι ένα απόλυτα επιτυχημένο εγχείρημα, το ιδανικό στέκι για ζωντανή ρεμπέτικη μουσική, σε ένα όμορφο και ζεστό περιβάλλον, με μεζέδες που συναγωνίζονται, ακόμη και τα καλύτερα σπιτικά φαγητά.

Είναι ιδανικό σημείο συνάντησης για κάθε παρέα, που αγαπά το αυθεντικό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι του ’50 και του ‘60. Κι εάν είστε κι εσείς μουσικοί κι έχετε την τύχη και σας καλέσουν στη σκηνή, θα ζήσετε την εμπειρία κι από πρώτο χέρι!

Tip: To κατάστημα λειτουργεί Τρίτη έως Σάββατο 19.00 – 03.00 και Κυριακή 13.00 – 20.00. Είναι πάντα ανοιχτό τις γιορτές, με ζωντανή μουσική. Δευτέρα, παραμένει κλειστό.