Αποτελεί την δωρεάν ψυχοθεραπεία της πόλης. Το στολίδι της. Από τον Δεκέμβριο του 2013 που παραδόθηκε στους πολίτες, η αναπλασμένη Νέα Παραλία, έχει γίνει το σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη δίνοντας μία σημαντική ανάσα στο δημόσιο χώρο της πόλης.

Το μεταμορφωμένο παραλιακό μέτωπο έχει κεντρίσει εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον όχι μόνο των Θεσσαλονικέων, αλλά και των επισκεπτών της πόλης από το εσωτερικό και από το εξωτερικό.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αναπλάσεις που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στην πόλη, με διεθνή καταξίωση. Ρομαντικοί, ατέρμονα αιχμαλωτισμένοι των ηλιοβασιλεμάτων, τουρίστες, αθλητές, καρδιοπαθείς, ποδηλάτες, Instagrammers, νούφαρα σε κήπους των νερών, σκυλάκια, κήποι με θυμάρι και ρίγανη, λεβάντα και λουίζα, κήποι της μνήμης, του νερού, των γλυπτών, περίπτερα ανάπαυλας, όλα τα προαναφερθέντα και εκατό ακόμα αποτελούν μέρος της υπέροχης παραλίας της πόλης.

Οι περιπατητές τραβούν selfie στις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, παίζουν με τα νερά στα σιντριβάνια και διηγούνται ο καθένας τη δική του οπτική γωνία της ολοκαίνουριας Νέας παραλίας που το βράδυ καθοδηγεί με τα κατάρτια-φωτάκια της τους περιπατητές.

Η νέα παραλία άνοιξε τη μεγάλη συζήτηση για ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο ως την Χαλκιδική. Προς το παρόν εκτείνεται σε μήκος 5 χιλιομέτρων. 7 πάρκα: ο Κήπος των Γλυπτών, ο Κήπος της Μεσογείου, ο Κήπος του Φωκά, ο Κήπος των Εποχών, ο Κήπος της Άμμου, ο Κήπος του Απογευματινού Ήλιου και ο Κήπος του Αλέξανδρου, 2 αρχιτέκτονες: ο Πρόδρομος Νικηφορίδης και ο Μπερνάρ Κουόμο, και μία ολοκαίνουρια Νέα Παραλία που δεν προλαβαίνει να μετράει διεθνείς διακρίσεις. Από το Μέγαρο Μουσικής ως το Λευκό Πύργο, αποτελεί το πιο πολύτιμο στολίδι, που καταλήγει στο πιο πολυφωτογραφημένο γλυπτό της πόλης, αυτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα, που καλπάζει πάνω στο Βουκεφάλα του και λίγο πιο κάτω από τον θεσσαλονικιώτικο ουρανό.

Από το Λευκό Πύργο ξεκινά η Παλιά παραλία. Ο Λευκός Πύργος, σύµβολο της Θεσσαλονίκης, αποµεινάρι της ισχυρής παραθαλάσσιας οχύρωσης, που κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα από τους Οθωµανούς. Φυλακή και τόπος βασανιστηρίων επί τουρκοκρατίας ονοµαζόταν και «Ματωµένος Πύργος». Επί σουλτάνου Αβδούλ Χαµίτ Β΄ ασπρίστηκε και ονοµάστηκε «Λευκός Πύργος». Σήμερα λειτουργεί στο εσωτερικό του ένα υπέροχο βυζαντινό μουσείο.

Κατά µήκος της Λεωφόρου Νίκης απλώνουν τα τραπεζάκια τους δεκάδες καφέ, bar, εστιατόρια από όπου αγναντεύετε απέναντι τον Όλυµπο, το βουνό των 12 θεών. Και για τους περιπετειώδεις τα πλωτά café-μπαρ που ξεκινούν από το Λευκό Πύργο δίνουν τη δυνατότητα να απολαύσετε τα φώτα της πόλης από τη θάλασσα.

Για όσους ακόμα επιθυµούν να µετακινηθούν «δια θαλάσσης», ο εναλλακτικός τρόπος είναι τα τρία επιβατικά καραβάκια που από το Μάιο έως τον Οκτώβριο προσφέρουν καθηµερινή τακτική συγκοινωνία µε συγκεκριµένες στάσεις:

• Λιµάνι Θεσσαλονίκης – Λευκός Πύργος – Καλαµαριά – Περαία – Νέοι Επιβάτες – Αγία Τριάδα.