Χουνκιάρ μπεγεντί, ισκεντέρ κεμπάπ, λαχματζούν κι άλλες πολίτικες γεύσεις στους Νέους Επιβάτες, είναι κάτι που μπορεί να δοκιμάσει κανείς μόνο σε ένα μεζεδοπωλείο κι αυτό είναι το «Μεζέ από την Πόλη». Αυθεντική πολίτικη κουζίνα, με προσεγμένη ποιότητα, παραδοσιακές συνταγές και με τον αυθεντικό τρόπο σερβιρίσματος επάνω σε τάβλα, όπως επικρατεί παραδοσιακά στα μεζεδοπωλεία του Βοσπόρου, φέρνουν μέχρι τον ευρύτερο δήμο Θερμαϊκού ατμόσφαιρα κι άρωμα Πόλης και μας συγκινούν. Είναι σπάνιο, να δοκιμάζει κανείς κάτι τόσο νόστιμο και μάλιστα να νιώθει σαν στο σπίτι του!

Στο «Μεζέ από την Πόλη» θα βρούμε αυθεντική πολίτικη κουζίνα, με συνταγές που γυρίζουν τέσσερις γενιές πίσω, από Νενέ σε Γιαγιά, σε κόρη και σε εγγονές. Ένα μαγαζί που συνδυάζει την ποιότητα των αυλών, με τη σπιτική μαγειρική και φιλοξενία.

Η οικογένεια, της οποίας οι ρίζες Κρατούν από Ίμβρο και Κωνσταντινούπολη, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964 κι ασχολήθηκε με την εστίαση το 2020, υλοποιώντας το όνειρο μιας οικογενειακής επιχείρησης στην οποία ο φιλοξενούμενος – ο πελάτης δηλαδή – θα είχε την ευκαιρία να απολαύσει όλα εκείνα τα εδέσματα, που γεμίζουν τα πολίτικα τραπέζια, από τις καθημερινές ουζοκαταστάσεις, μέχρι τις εορταστικές συνευρέσεις. 

Η εγκάρδια υποδοχή από την κα Ολυμπία, η επιμέλεια της Γιαγιάς για τους γιαλαντζί ντολμάδες, η δημιουργική διάθεση και η επίβλεψη της Μαρίνας στην κουζίνα, η επιπλέον βοήθεια της Σοφίας, όπου χρειαστεί και τέλος η ενεργή συμμετοχή που συμπληρώνεται από την επιστασία των προμηθειών από τον κ. Άνθιμο, αφήνουν στον επισκέπτη, τις καλύτερες αναμνήσεις.

Η τάβλα με τα κρύα, τα ζεστά και τα γλυκά

Η πρώτη επαφή με την πολίτικη κουζίνα, γίνεται μέσω της τάβλας, είδος σερβιρίσματος που ακόμη χρησιμοποιείται στα μεζεδοπωλεία του Βοσπόρου, όπου υπάρχουν μικρά, στολισμένα πιατάκια με τους κρύους, χειροποίητους μεζέδες, για να επιλέξετε ό,τι σας κάνει κέφι.

Η γευστική εμπειρία συνεχίζεται με την παραγγελία των ζεστών ορεκτικών, όπως παστουρμαδοπιτάκια, σουτζούκι με σάλτσα, αυγά με παστουρμά ή σουτζούκι, sigara boregi (στρόγγυλα τυροπιτάκια), μουσβέρια (πολίτικοι κολοκυθοκεφτέδες), σουπιά με την μελάνη της, μύδια ντολμά.

Στα κυρίως έχετε, μεταξύ άλλων, να επιλέξετε γιαουρτλού κεμπάπ, αρναούτ τζιέρι, ισλί κιοφτέ, πρόβειο sis, αλλά κι εορταστικά, Κυριακάτικα πιάτα, όπως το χιουνγκιάρ μπεγεντί.

Αν θέλετε να κλείσετε γλυκά αυτό το διαφορετικό μενού, παραγγείλτε το κιουνεφέ, το μοναδικό στο είδος του ζεστό κανταϊφι, με φρέσκο βούτυρο και μαστιχωτή «καρδιά».

Και στην κάβα, πέρα από όλα τα κλασσικά ποτά, γενί ρακί. Κατά τα πρότυπα της γειτονικής Κωνσταντινούπολης, όπου το δροσερό αυτό ποτό δεν λείπει από κανένα σχεδόν τραπέζι.

Αυτό είναι το «Mεζέ από την Πόλη»: ένα μικρό ταξίδι, στις παλιές γειτονιές της Πόλης! Θα νιώσετε, σαν να σας έχουν για κέρασμα στο ίδιο τους το σπίτι!

Τip: Τους καλοκαιρινούς μήνες, κάθε Σάββατο βράδυ και τους χειμωνιάτικους κάθε Κυριακή μεσημέρι, τα γεύματα στο «Μεζέ από την Πόλη» ομορφαίνουν με επιλογές ζωντανής ελληνικής μουσικής.