• Λεωφόρος Τσιμισκή. Σημείο αναφοράς.

Θα τα βρείτε όλα εκεί: Μια μεγάλη ποικιλία από καταστήματα ρούχων και αξεσουάρ μόδας, τεχνολογίας, βιβλιοπωλεία αλλά και καφετέριες και ντελικατέσεν! Τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα, επώνυμα brands, αλλά και μικρές τοπικές εταιρίες επιχειρούν στον πιο γνωστό δρόμο της πόλης.
Καλλιτέχνες του δρόμου, ζωγράφοι και φυσικά κέρασμα με το παραδοσιακό και διάσημο κουλούρι της Θεσσαλονίκης θα κάνουν τη ζωή σας πιο πολύχρωμη και σίγουρα τη βόλτα πιο ενδιαφέρουσα.


Ένα ακόμα εμπορικό κέντρο της πόλης, το «Πλατεία» βρίσκεται επί της Λεωφόρου λίγο πριν αυτή μας οδηγήσει στην Πλατεία Αριστοτέλους. Διαθέτει αρκετά καταστήματα, γυμναστήριο, καφετέριες καθώς και τους κινηματογράφους «Odeon» προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.
Η λεωφόρος καταλήγει στην Πολυτεχνείου που παρουσιάζει ενδιαφέρον το βράδυ, αφού εκεί μεταφέρεται το ενδιαφέρον της νεανικής διασκέδασης.

δδ

• Οδός Μητροπόλεως, ένας δρόμος γεμάτος κοσμήματα

Ο πιο πολύτιμος δρόμος της πόλης, αφού τον κοσμούν μερικά από τα πιο επώνυμα κοσμηματοπωλεία της, που γειτνιάζουν με καταστήµατα στο χώρο της µόδας. Η Μητροπόλεως ξεκινά από την πλατεία Ελευθερίας, αφετηρία πολλών ιστοριών της πόλης . Εν συνεχεία διέρχεται της Πλατείας Αριστοτέλους, αφήνει στα δεξιά της την Ιερά Μητρόπολη και συνεχίζει µέχρι την προέκτασή της στην Εθνικής Αµύνης, με ενδιαφέροντα εναλλακτικά μαγαζάκια. Εξερευνήστε τα κάθετα δρομάκια προς την Τσιμισκή και περιδιαβείτε την Πλατεία Αριστοτέλους για να θαυµάσετε την αρχιτεκτονική των διατηρητέων, ανάμεσα τους και το Ολύµπιον που συνδέεται µε την πολιτιστική και πολιτική ιστορία της πόλης, αφού φιλοξενεί το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης και το café-bar «Δωμάτιο με θέα» με υπέροχη θέα όλο το εικοσιτετράωρο.

• Οδός Μητροπολίτου Ιωσήφ: κοσμικότητες

Όλη η μόδα συμπυκνωμένη είναι εδώ. Θα εντρυφήσετε στις νέες τάσεις όχι μόνο από τις βιτρίνες αλλά και από τους περαστικούς. Ο δρόµος συγκεντρώνει παγκόσµιας φήµης brands, δηµιουργίες Ελλήνων σχεδιαστών, ιδιαίτερα design spots. Από την Τσιμισκή έως και τη θάλασσα ταξιδέψτε στο μαγικό χώρο της μόδας κοντά στα γνωστά brands Juicy Couture και Prince Oliver.

Οδός Προξένου Κορομηλά: Η ακριβοθώρητη

Αγαπημένος δρόμος των φανατικών της μόδας και των κοσμημάτων, η Προξένου Κορομηλά αφήνει ανάσες ζωής από τα κάθετα προς τη θάλασσα στενάκια της. Διασχίζει όλη την πόλη από τη Μοργκεντάου ως την Αριστοτέλους και φιλοξενεί σε κάθε τετραγωνικό της ό,τι πιo κομψό και urban διαθέτει η πόλη. Όσο πλησιάζει προς την Αριστοτέλους, τόσο οι μπουτίκ δίνουν τη θέση τους στα μπαράκια.

• Οδός Καρόλου Ντηλ: it’s a best deal

Σε συμφωνία με τη διασκέδαση θα καταλήξετε στην Καρόλου Ντήλ και τα καφέ της. Τα πιο όμορφα πρόσωπα της πόλης συνωστίζονται σε minimal café, σύγχρονα fast food, ρομαντικές τσαγιερίες, πολύβουα μοδάτα καφέ, αρτοποιεία, καταστήµατα ρούχων, παιγνιδιών.

• Οδός Αγίας Σοφίας: Άνοιξε το δρόμο

Το πείραμα της πέτυχε και οδήγησε σε περαιτέρω πεζοδρομήσεις. Από την Πλατεία Αγίας Σοφίας ως τη Τσιμισκή η οδός Αγίας Σοφίας είναι πλέον πεζοδρομημένη και ενδυναμωμένη με τους δύο κάθετους πεζοδρόμους της Γεωργίου Σταύρου και της Αγίας Θεοδώρας που στολίζονται από δεκάδες πολύχρωμα καφέ αλλά και υπαίθριες εκθέσεις ζωγραφικής. Η οδός συνεχίζεται ως τα κάστρα και ενδείκνυται για πολιτιστική βόλτα. Ωστόσο μετά την Εγνατία και ως την παραλία στολίζεται από δεκάδες café-bar, διεθνή επώνυμα καταστήµατα ρούχων, υποδημάτων, οπτικών, παιγνιδιών, ζαχαροπλαστεία. Η Αγίας Σοφίας διέρχεται µπροστά από δύο πολύ σηµαντικές εκκλησίες την Του Θεού Σοφίας και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Οδός Λασσάνη: Καφές και ελληνογαλλική φιλία

Αν θέλετε να δείτε και να σας δουν κατηφορίστε την Λασσάνη από τη Μητροπόλεως προς την Προξένου Κορομηλά.
Παραμυθένια café όπως το Sugar Angel workshop & coffee και το Circus 6 αλλά και μικρές παριζιάνικες μπουτίκ θα κλέψουν τη ματιά σας, ανταγωνιζόμενες έλληνες ταλαντούχους σχεδιαστές και οίκους νυφικών. Τα Χριστούγεννα αλλά και με κάθε αφορμή στον πεζόδρομό της πραγματοποιούνται πολιτιστικά και εμπορικά events και happenings για μεγάλους και μικρούς.

Οδός Παύλου Μελά: Η διαγώνιος της πόλης

Ο δρόμος που αποτελεί ουσιαστικά τον διαγώνιο αντάρτη στη ρυμοτομία της πόλης, αφού τέμνει την Τσιµισκή, περνά από τη ∆ιαγώνιο και κατηφορίζει προς τον Λευκό Πύργο. Συγκεντρώνει διάσημα παραδοσιακά café-bar και εστιατόρια, wine-bar, ζαχαροπλαστεία, που γεµίζουν κόσµο όλες τις ώρες της ηµέρας. Φτάνοντας προς τη θάλασσα, στην αριστερή πλευρά του δρόµου βρίσκεται η Πλατεία Τσιρογιάννη µε το ιστορικό στέκι Ντορέ (νυν Ζύθος), που αποτέλεσε τόπο συνάντησης των πιο ανήσυχων πνευµάτων της πόλης. Πλάι, στην Εθνικής Αµύνης το Αριστοτέλειο που φιλοξενεί σημαντικές παραστάσεις.

Οδός Ικτίνου: Οδός «σχολίων»

Και όχι μόνο. Η οδός σχολείων αποτελεί αγαπημένο στέκι χειµώνα – καλοκαίρι καθώς µαζί µε τη Ζεύξιδος, συγκεντρώνει καφετερίες, εστιατόρια και άλλα καταστήµατα. Εδώ βρίσκονται ορισµένα από τα πιο παλιά bar που τα περισσότερα έχουν δική τους ξεχωριστή φυσιογνωµία. Σημειώστε το Διατηρητέο με υπέροχη μουσική τις καθημερινές. Πάντως, όποια ώρα κι αν περάσετε ο δρόµος σφύζει από ζωή και τα café είναι γεµάτα. Μέσα στη μέρα από γονείς και παιδιά, το βράδυ από νεανικές παρέες που αναζητούν διασκέδαση στην καρδιά της πόλης. Στις εκλογές, η Ικτίνου συγκεντρώνει όλους τους υποψηφίους στα λεγόμενα….πηγαδάκια.

Λαδάδικα: Φάε λάδι και έλα βράδυ

Ένας από τους ιστορικούς τόπους της πόλης, διαμορφώθηκε αποκλειστικά για πεζούς και , κηρύχθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισµού ιστορικός τόπος. Η σημερινή τους διαμόρφωση δε θυμίζει σε τίποτα την κακόφημη συνοικία µε οίκους ανοχής που πήρε το όνομά της από το εμπόριο λαδιού που γινόταν στις αρχές του 20ου αι.Μεταξύ των οδών Ι. ∆ραγούµη, Σαλαµίνος και Κουντουριώτη η περιοχή αποτελεί αγαπηµένο προορισµό για ντόπιους και τουρίστες. Πολύχρωµα ιστορικά και νεοκλασικά αναπαλαιωµένα κτήρια όπου στεγάζονται εστιατόρια, ταβέρνες, bar – η άλλοτε Αιγυπτιακή αγορά- προσφέρουν διασκέδαση, ποτό, φαγητό στην πιο hot περιοχή για ξεφάντωµα.

Οδός Βαλαωρίτου: Talk of the town

Δεν πρέπει να το χάσετε. Βαλαωρίτου, Συγγρού, Βηλαρά, τα δρομάκια που παλιά αποτελούσαν το εµπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, σήµερα άλλαξαν πρόσωπο, εξωραϊστηκαν, αναπαλαιώθηκαν και αποτελούν το νέο καύχημα της διασκέδασης της πόλης, αλλά και αναπτυσσόμενο οικισμό για κατοικία και επαγγελματική στέγη. Αναρίθµητα bar, club, µπυραρίες στεγάζονται σε διατηρητέα και νεοκλασικά κτήρια, graffiti στολίζουν τα ρολά των καταστηµάτων, ενώ η περιοχή πληµµυρίζει από ήχους jazz, rock, pop, ηλεκτρονικούς σε μαγαζιά µε προσωπικότητα, στιλ και ιδιαίτερη διακόσµηση όπως το «Μαύρο Πρόβατο», «Piccadilly», «Coq au Jen», «The Real Rocknrolla», «La Doze».

Αγορά Μοδιάνο: Εν αναμονή

Η πρόσφατη ιδιωτικοποίηση της επιφυλάσσει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Από τα πλέον γραφικά σημεία της πόλης, η κλειστή, σκεπαστή αγορά στο κέντρο της, ανάµεσα στις οδούς Αριστοτέλους, Ερµού, Κοµνηνών και Βασιλέως Ηρακλείου, βρίθει από ζωή, ήχους και μυρωδιές κάθε ώρα της μέρας. Οι µυρωδιές των εδεσµάτων θα σας κρατήσουν µαγνητισµένους στο χώρο αυτό.

Αγορά Καπάνι: Κάντο όπως στην Πόλη

Δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τις υπαίθριες αγορές της Κωνσταντινούπολης, έχουμε το Καπάνι ή Βλάλη την παραδοσιακή αγορά της Θεσσαλονίκης. Στο κέντρο της πόλης ανάµεσα σε Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερµού και Βενιζέλου, µπορείς να βρεις τα πάντα σε μπαχάρια, μυρωδικά αλλά και παραδοσιακά τρόφιµα, λαχανικά, είδη οικιακής χρήσης, υποδήµατα, ενδύµατα κ.α. Στα µικρά µαγαζάκια που είναι κολληµένα το ένα δίπλα στο άλλο συνωστίζεται ο κόσµος για να ψωνίσει. Παραδοσιακοί πωλητές σαγηνεύουν τον πελάτη µε τον τρόπο τους.

Οδός Εγνατία: Η υπεραιωνόβια

Ο κύριος οδικός άξονας της πόλης και για πολλούς ο ομορφότερος δρόμος αφού φιλοξενεί πληθώρα υπέροχων νεοκλασικών κτηρίων και τα πιο όμορφα στολίδια τα Χριστούγεννα.
Κουβαλώντας 2 χιλιετίες ομορφιάς, η Εγνατία οδός, σημαντικό έργο των Ρωμαίων, διασχίζοντας τη Θεσσαλονίκη συνέδεε την Αδριατική θάλασσα µε την Κωνσταντινούπολη δίνοντας ώθηση στην οικονομική και πολιτιστική κίνηση της εποχής. Στη διαδρομή από την Πλατεία ∆ηµοκρατίας έως το Πανεπιστήµιο Μακεδονίας συναντάτε εκτός από εμπορικά καταστήματα, δηµόσια κτήρια, ξενοδοχεία, σηµαντικές εκκλησίες, fast food, ζαχαροπλαστεία για να οδηγηθείτε στην διάσημη αψίδα του Γαλερίου, την Καμάρα, και το σιντριβάνι στην ομώνυμη πλατεία δίπλα στην είσοδο της ∆ΕΘ-HELEXPO.

• Νέα Κρήνη: Γεύση τρικυμίας στα χείλη.

Κλασσικός οικογενειακός κυριακάτικος και όχι μόνο προορισμός όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά όλο το χρόνο, για όσους δεν ζουν εάν δεν βλέπουν θάλασσα. Θα βρείτε τις πιο γνωστές ψαροταβέρνες λόγω του καλοµαγειρεµένου φαγητού, café- bar για περιποιηµένο espresso ή cappuccino. Επισκεφτείτε τη μαρίνα της Αρετσούς, αλλά και το «Παλατάκι», ή «Κυβερνείο», ένα νεοκλασικό κτήριο που ανεγέρθη το 1955.