Μπαίνοντας στην ανακαινισμένη Αγορά Μοδιάνο από την είσοδο της Ερμού, το «Πιροσκί» είναι το πρώτο κατάστημα που συναντά κανείς αριστερά. Ένα new entry στην πόλη, συνδεδεμένο με την ποντιακή κουζίνα, πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό της Θεσσαλονίκης στα εγκαίνια της Αγοράς και ήρθε να προτείνει όλα τα γνωστά τοπικά προϊόντα μέσα από νέες γεύσεις, που εμπνέεται διαρκώς ο 27χρονος ιδιοκτήτης του, Γιάννης Κοτζαγερίδης.

Με καταγωγή από τον Ξηροπόταμο Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Κοτζαγερίδης θέλησε να δημιουργήσει κάτι το διαφορετικό στο κέντρο της πόλης, μία επιχείρηση με αποκλειστικά ποντιακά προϊόντα, άμεσα δεμένη με τις ρίζες του, γι’ αυτό και κατέληξε στο πιροσκί. Πάντα ήταν το βασικό ποντιακό έδεσμα κι αποφάσισε να το αναδείξει κι επαγγελματικά.

Πιροσκί παραδοσιακά, πιροσκί μοντέρνα

Στο «Πιροσκί» η παραδοσιακή ποντιακή κουζίνα παρουσιάζεται στη μοντέρνα της εκδοχή. Πάνω από 20 γεύσεις σε πιροσκί, αλμυρές και γλυκές, προτείνονται κι εμπλουτίζονται ανάλογα με την εποχή.

Παραδοσιακά πιροσκί, πατάτα, τυρί, παραδοσιακή Π.Ο.Π. φέτα ή κιμά με φρέσκια σάλτσα τομάτας και παρμεζάνα, πιροσκί για vegan, αλλά και πιο gourmet προτάσεις, όπως πιροσκί με πατάτα, μανιτάρι και πάστα τρούφας, γεύση που έχει συμμετάσχει και σε διαγωνισμό, είναι μέσα στις επιλογές που προσφέρει το κατάστημα. Όλες βασισμένες σε επιλεγμένες Α’ ποιότητας πρώτες ύλες, που προέρχονται από άλλα καταστήματα της Αγοράς Μοδιάνο.

Οι άνθρωποί το έχουν πάει πολλά βήματα παραπέρα. Μην εκπλαγείτε λοιπόν, αν την Καθαρά Δευτέρα βρείτε πιροσκί με χαλβά ή πιροσκί με μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου, αφού εδώ παίρνει τα ηνία η φαντασία και συνδυάζεται άψογα με την καλή γνώση της ποντιακής κουζίνας.

Περέκ από τις γιαγιάδες του Ξηροποτάμου

Μπορεί το βασικό προϊόν του καταστήματος να είναι το πιροσκί, αλλά δεν είναι το μόνο. Το περέκ, το παραδοσιακό ποντιακό ψημένο φύλλο πίτας, με τις πολλές δυνατότητες και παραλλαγές έχει κυρίαρχη θέση στο κατάστημα, γι΄ αυτό και το εμπιστεύεται απόλυτα ο ιδιοκτήτης του «Πιροσκί».

Τα φύλλα περέκ φτιάχνονται παραδοσιακά από τις μεγαλύτερες γυναίκες του χωριού, απευθείας στα «σατσ’», λαμαρίνες που τοποθετούνται επάνω στη φωτιά, μέχρι να ψηθεί το προϊόν.
Τα φύλλα αυτά μπορούμε να τα βρούμε στο «Πιροσκί» και συσκευασμένα, για να τα παρασκευάσουμε στη συνέχεια στο σπίτι μας με τις γεύσεις που θέλουμε. Ωστόσο, μπορούμε να τα δοκιμάσουμε και στο χέρι, εάν αποφασίσουμε να καθίσουμε στον επάνω όροφο της Αγοράς Μοδιάνο.

Τι θα βρούμε; Πολλές γεύσεις. Αλμυρές, πικάντικες, συνηθισμένες και μη. Περέκ με παστουρμά, κασέρι και πιπεριές Φλωρίνης είναι μέσα στις καλύτερες επιλογές μας, μαζί με άλλες γεύσεις, που προκύπτουν από πειραματισμούς.

Τι άλλο θα βρούμε

Πέρα από τις γλυκές εκδοχές των παραπάνω προϊόντων, θα βρούμε επίσης ποντιακά ωτία, τα παραδοσιακά ποντιακά γλυκίσματα, ιδανικά για κάθε περίσταση.
Ιβριστόν, το παραδοιακό ποντιακό χυλοπιτάκι, αλλά και κορκότο, που μοιάζει πολύ με τραχανά, είναι μέσα στα προϊόντα του καταστήματος. Όλα παρασκευάζονται εκείνη τη στιγμή και φτάνουν σε εμάς φρέσκα και νόστιμα, κάνοντάς μας να θέλουμε να τα δοκιμάσουμε.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, όσα προϊόντα του καταστήματος περισσεύουν, μοιράζονται κάθε βράδυ σε άστεγους συμπολίτες μας.

Ποντιακό Αντάμωμα στη Μοδιάνο

Ο Γιάννης Κοτζαγερίδης είναι περήφανος για την καταγωγή του και προσπαθεί εδώ και χρόνια, να αναδείξει όσο το δυνατόν περισσότερο το ποντιακό στοιχείο και δη, την ποντιακή γαστρονομία. Μέλος τοπικών συλλόγων κι αναπτυξιακών φορέων της περιοχής του επιδιώκει μέσα από την έντονη ενασχόληση με τα κοινά να προσφέρει, να βοηθά και να ενθαρρύνει τον κόσμο να γνωρίσει τα ποντιακά ήθη κι έθιμα.
Στο πλαίσιο αυτό το μεγάλο ποντιακό αντάμωμα θα γίνει στη Μοδιάνο το Σάββατο 13 Μάϊου 2023 και θα εξελιχθεί σε ένα ποντιακό γαστρονομικό event, συνεργασία της Αγοράς Μοδιάνο και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντίων Ελλάδος.
Είναι ιδανική ευκαιρία να γνωρίσουμε την ποντιακή παράδοση σε διάφορες εκδοχές της και φυσικά να δοκιμάσουμε τα διάφορα προϊόντα του καταστήματος.

Tip 1: Το κατάστημα λειτουργεί Δευτέρα έως Σάββατο 08.00 – 22.00 και Κυριακή 10.00 – 22.00.
Tip 2: Πέρα από τη διανομή μέσω Wolt, Box και e-food, το «Πιροσκί» δέχεται και παραγγελίες εκτός Θεσσαλονίκης.