Η «Πρίγκηπος», το καφενείο σήμα κατατεθέν της περιοχής του Τουρκικού Προξενείου, στο νούμερο 22 της οδού Αποστόλου Παύλου, στους «πρόποδες» της Άνω Πόλης, δεν είναι ένας τυχαίος χώρος. Φέτος κλείνει 30 χρόνια λειτουργίας με τη σημερινή του μορφή, ενώ η ίδια η επιχείρηση έχει πολύ μεγαλύτερη ιστορία, από τις αρχές του περασμένου αιώνα, οπότε κι έγινε γνωστή ως «Καφενείο του Καραμανλή».

Πριν από πολλά χρόνια, η περιοχή περιμετρικά του καφενείου «Η Πρίγκηπος», είχε μία εικόνα τελείως διαφορετική. Ήδη από τον 19ο αιώνα υπήρχε ένα μακρόστενο κατάστημα που, από τότε, λειτουργούσε ως καφενείο αποτελώντας ένα από τα μικρά καταστήματα που νοίκιαζε το «Ισλαχανέ», ως οικοτροφείο, για να έχει έσοδα για τις δράσεις του.

Ιστορία ενός αιώνα

Η περιοχή εκκενώθηκε το 1922 και κατοικήθηκε από πρόσφυγες. Δύο αδέρφια με καταγωγή από τα Κούλα της Μανίσας και τα Σύλλατα της Καππαδοκίας, ο Μιχάλης και ο Κωνσταντίνος Λουκίδης, έφτασαν το 1927 στη Θεσσαλονίκη και παρά τις κακουχίες που είχαν ζήσει ως πρώην αιχμάλωτοι, κατάφεραν να κάνουν μια νέα αρχή και να αγοράσουν, το 1929, εκείνο το παλιό καφενείο, που ονόμασαν «Ελπίς» και που έμεινε γνωστό ως «Καφενείο του Καραμανλή».

Το 1963 το καφενείο μεταφέρθηκε στη διπλανή νεόκτιστη οικοδομή, πέρασε πλέον στα χέρια του γιου του Μιχάλη, Πλάτωνα, έως το 1969 κι από τότε, άλλαξε διάφορα ονόματα. Έμεινε γνωστό είτε ως «Καφενείο του Θωμά», είτε ως «Καφενείο Τζόρνταν», μέχρι και το 1993, οπότε κι ανακαινίστηκε και πήρε τη σημερινή του μορφή και το όνομα «Πρίγκηπος». Τότε ήταν που ο Κώστας Ντινούδης, ο Νίκος Δασκαλόπουλος κι ο Γιώργος Τσαναξίδης θέλησαν να αναβιώσουν το παλιό κοσμοπολίτικο Καφενείο της Ανατολής, ένα είδος που, στα μέσα του 19ου αιώνα, αποτέλεσε σημείο συνεύρεσης των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων. Το 2003 εισήλθαν στην επιχείρηση ο Γιώργος Καραποστόλης κι ο Κωνσταντίνος Λουκίδης, η τρίτη γενιά που κρατάει ζωντανό τον παραδοσιακό καφενέ, έναν από τους παλαιότερους της πόλης, με ιστορία που καλύπτει πάνω από έναν αιώνα.

Σήμα κατατεθέν της περιοχής

Όλα αυτά τα χρόνια, η «Πρίγκηπος», αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής του Τουρκικού Προξενείου. Από το χώρο της έχουν περάσει φοιτητές, που βρίσκονται εκεί για καφέ ή μελέτη, παρέες διανοουμένων, καθηγητών, ποιητών και γενικότερα ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών της Θεσσαλονίκης, τουρίστες κι επισκέπτες της πόλης, επιχειρηματίες, άνθρωποι κάθε ηλικίας κι επαγγέλματος, που βρίσκουν εδώ ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον, για καφέ, μπύρα, ποτό και φαγητό, από το πρωί έως αργά το βράδυ. Το Τουρκικό Προξενείο, ακριβώς δίπλα, αλλά και η θέση του καφενείου, στα όρια Κάτω κι Άνω Πόλης, ευνοούν την προσέλευση θαμώνων, από όλον τον κόσμο.

Ελληνικός στη χόβολη, το «Ντουλάπι της Γιαγιάς» και κάθε είδους έδεσμα

Ακολουθώντας, πάντα, τις τάσεις της εποχής, οι ιδιοκτήτες του σερβίρουν ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη, γλυκά του κουταλιού, σπιτική λεμονάδα και βυσσινάδα – προϊόντα από το «Ντουλάπι της Γιαγιάς», όπως τα αποκαλούν – ρακόμελα, ρακές, ούζα, τσίπουρα και τσάγια, βαρελίσιες μπύρες κι επιλεγμένες ετικέτες κρασιών.

Σε μια ατμόσφαιρα όπου επικρατεί η έντεχνη και παραδοσιακή μουσική, το ρεμπέτικο και η ροκ, μπορούμε να παίξουμε τάβλι, σκάκι, γκρινιάρη, scrabble, να δοκιμάσουμε περιποιημένα εδέσματα, από τυριά κι αλλαντικά μικρών μονάδων παραγωγής της χώρας μέχρι κότσι, χειροποίητα λουκάνικα Γερμανίας ή Ελλήνων παραγωγών, κοτομπουκιές, κεμπαπάκια Φλώρινας μπιφτεκάκια και μεζέδες ειδικά για το ούζο μας, σε συνέχεια της φιλοσοφίας του μεζέ, που έφεραν στη Θεσσαλονίκη, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Οι καθρέπτες, το ξύλο, το γυαλί και ο μπρούντζος κυριαρχούν, ως στοιχεία της διακόσμησης. Η ύπαρξη του γυαλιού στα εσωτερικά  χωρίσματα, οι χρωματισμοί, οι γύψινες διακοσμήσεις, ο φωτισμός και το χειροποίητο χαλί, δεσπόζουν στον χώρο.

Προτιμούμε την «Πρίγκηπο» για τον όμορφο, λίγο ρετρό χώρο της, τον ευρύ της κατάλογο από ελληνικές ζυθοποιίες και τις γεύσεις που συνδυάζονται άψογα με κάθε μπύρα ή άλλο ποτό, το μεγάλο ιστορικό Πλατάνι ακριβώς μπροστά, που προσφέρει ανάσες δροσιάς το καλοκαίρι και φυσικά, για το φιλικό κι εξυπηρετικό σέρβις, που θα συναντήσουμε κάθε φορά.

Φέτος, για τα 30 χρόνια λειτουργίας της, σχεδιάζεται μία έκθεση αντικειμένων από το Παλιό Καφενείο του Καραμανλή (1929 – 1969), του οποίου η «Πρίγκηπος», είναι διάδοχος.

Tip 1: Τη χειμερινή περίοδο, στην «Πρίγκηπο» διοργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο.

Tip 2: Το Καφενείο μπορεί να φιλοξενήσει κι εκδηλώσεις, όπως ορκωμοσίες, παρουσιάσεις βιβλίων, εταιρικά γεύματα και συγκεντρώσεις ομάδων και συλλόγων.