Ευθεία πίσω από το Τουρκικό Προξενείο, εκεί όπου η Κασσάνδρου και η Ολυμπιάδος χωρίζονται κι ο δρόμος παίρνει την ανηφόρα προς την Άνω Πόλη, υπάρχει ένα σπίτι που δεν περνά απαρατήρητο και δεν είναι άλλο από «Το Σπίτι του Πασσά».

Ταβέρνα – κουτούκι από τις παλιές, από αυτές που φιλοξένησαν τουλάχιστον τρεις γενιές μέχρι σήμερα κι από τα τραπέζια της οποίας έχουν περάσει αμέτρητες παρέες φοιτητών, ζευγάρια, μεγαλύτεροι που συγκινούνται από αντίστοιχα στέκια. Όλα αυτά τα χρόνια, στα τραπέζια αυτά έχουν διαδραματισθεί πολλές μουσικές βραδιές αυτοσχέδιες και μη.  

Ένας ξεχωριστός χώρος, που έχει τη δική του σημαντική ιστορία. Ξεκινώντας από προηγούμενους αιώνες συνεχίζει και γράφεται καθημερινά, στους δύο ορόφους του και την εξωτερική του αυλή, όπου οι μεζέδες πηγαίνουν κι έρχονται, συνοδεία οίνων από τον ελληνικό αμπελώνα. Μεζέδες ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, με έντονο το στοιχείο της Κρήτης στο μενού και με επιλογές που καλύπτουν όλες τις διατροφικές προτιμήσεις.

Η ιστορία του κτηρίου που έχει μείνει γνωστό ως «Το Σπίτι του Πασσά», είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε το μεγαλύτερο κομμάτι του κέντρου της Θεσσαλονίκης, τον Αύγουστο του 1917. Ο τότε παλιός Τουρκομαχαλάς, ακριβώς επάνω από το Τουρκικό Προξενείο, που σήμερα αποτελεί τις απαρχές της Άνω Πόλης στη σύγχρονή της μορφή, κάηκε τότε και ξαναχτίστηκε όσο γινόταν και με όσα μέσα υπήρχαν.

Το συγκεκριμένο διώροφο κτήριο, με την όμορφη αυλή, κατοικήθηκε το 1922 πλέον, από Έλληνα Χριστιανό μεν, με μουσουλμανικές πεποιθήσεις δε, ο οποίος είχε δύο συζύγους, η κάθε μία από τις οποίες, κατοικούσε σε διαφορετικό όροφο. Έτσι ονομάστηκε «Το Σπίτι Του Πασσά», από τον πρώτο ιδιοκτήτη της ταβέρνας, κ. Λευτέρη.

Ενέργεια σπιτιού, ζεστή κι άνετη

Ανεβαίνοντας ήδη κανείς προς τα εκεί, με το που φτάνει στο πλακόστρωτο της Άνω Πόλης, καταλαβαίνει την ενέργεια του χώρου, ενέργεια σπιτιού, ενέργεια ζεστή και άνετη, που καλεί σε μυσταγωγικές συναντήσεις στους χώρους του. Μία ενέργεια που πηγάζει εξ’ άλλου κι από την ίδια την Άνω Πόλη, τη συνοικία με τους τελείως διαφορετικούς, πιο νωχελικούς ρυθμούς, που ειδικά το καλοκαίρι με τις αυλές θυμίζει χωριό – κι ας βρίσκεται κανείς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – και που γοητεύει, κάθε περαστικό.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης, παλιότερα θαμώνας, μετά σερβιτόρος στο χώρο και στη συνέχεια συνιδιοκτήτης, μέχρι να το αναλάβει εξ’ ολοκλήρου, έχει φτιάξει ένα απόλυτα ανθρωποκεντρικό ταβερνείο, ανοιχτό σε όλους, φιλικό προς τα μέλη της ΛΟΑΤ+ Κοινότητας, έναν χώρο όπου χωράνε όλοι κι όπου «το μόνο που δε χωράει, είναι οι απολυτότητες». Ο χώρος παραμένει επίσης απόλυτα pet friendly, ανοιχτός προς τους τετράποδους φίλους των θαμώνων.

Μενού μεσογειακό και κρητικό

Η κουζίνα στο «Σπίτι του Πασσά», έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια κι από τις πιο παραδοσιακές γεύσεις μίας ταβέρνας έχει, πλέον, βάση την ελληνική και μεσογειακή μαγειρική παράδοση, με το μισό τουλάχιστον μενού να είναι vegetarian ή κι απόλυτα vegan, ώστε να βρίσκουν όλοι, ολοκληρωμένες προτάσεις.

Παντρέματα βορειοελλαδίτικα διανθίζουν το μενού, στο οποίο επικρατεί το κρέας και υλικά από τις πιο βόρειες περιοχές, συνταιριάζονται με παραδοσιακές κρητικές συνταγές, όπως το τσιγαριαστό αρνί, που είναι και το πιο δημοφιλές πιάτο.

Δε λείπουν και οι πιο θαλασσινές γεύσεις, όπως το χταπόδι στη σχάρα, που με ένα καραφάκι ρακή ή ούζο, είναι ό,τι πρέπει για καλοκαιρινός μεζές.

Από το μενού ξεχωρίζουν, επίσης, το παραδοσιακό γιαουρτλού, το ταλαγάνι στη σχάρα – ένα πιάτο που «κερδίζει τις εντυπώσεις και χαράζει τις μνήμες» – ο δροσερός κρητικός ντάκος, ιδανικός για σαλάτα ή συνοδευτικό τώρα το καλοκαίρι, τα επίσης δροσερά ντολμαδάκια με γιαούρτι, οι κολοκυθοκορφάδες, τα κρητικά σκιουφιχτά.

Και φυσικά οι μπουρμπουριστοί χοχλιοί, μία από τις πιο αγαπημένες παραδοσιακές κρητικές συνταγές, ένα έδεσμα ξεχωριστό, που προτείνουμε να δοκιμάσετε.

Όλα αυτά σε μία φιλοσοφία, που θέλει «μεζεκλίκια» με την υπογραφή του «Πασσά», να συνοδεύονται στα τραπέζια από αποστάγματα από τη λεβεντογέννα Κρήτη κι όπου συνηθίζεται το πατροπαράδοτο καλωσόρισμα με το κέρασμα της ρακής, σε κάθε σας επίσκεψη!

Στο «Σπίτι του Πασσά» θα φάτε είτε μέσα, στους ιδιόμορφους χώρους του, με τους ζωγραφισμένους τοίχους, είτε έξω στην όμορφη αυλή του με τα δέντρα και τις τριανταφυλλιές και θα νιώσετε, χωρίς υπερβολή, σαν στο σπίτι σας. Εξ’ άλλου, αυτό είναι: ένα πρώην σπίτι, με έντονα στοιχεία της Άνω Πόλης και της Θεσσαλονίκης, που καλεί τους πάντες σε γαστριμαργικές και μουσικές συναντήσεις στα τραπέζια του!

Κι όπως το λένε και οι ίδιοι, με μία μαντινάδα:

«Παρέα κάνουμε καλή εις του Πασσά το Σπίτι,

Με γεύσεις και ακούσματα, που σε θυμίζουν Κρήτη!».

Τip 1: Το κατάστημα λειτουργεί καθημερινά, από τις 13.00 έως τις 02.00. Ο επάνω χώρος του καταστήματος, το χειμώνα λειτουργεί κι ως μπαρ.

Tip 2: Καλό είναι να φροντίσετε για κράτηση, ειδικά τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα.

Tip 3: Από Σεπτέμβριο έως και Ιούνιο, τα γεύματα συνοδεύουν ζωντανές βραδιές, με αμιγώς ελληνική μουσική, κάθε είδους. 

Tip 4: Επικοινωνήστε με τους υπευθύνους και για τη διοργάνωση party γενεθλίων, ορκωμοσίας, γάμου/βάπτισης ή κάθε μορφής εκδήλωσης.