Όταν το 2017 άνοιξε το “Χαρούπι” στη Θεσσαλονίκη, νέοι δρόμοι ανοίχτηκαν στην κρητική κουζίνα της πόλης. Δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο εστιατόριο εδώ, που να συνδυάζει κρητική και πειραματική κουζίνα μαζί και πρόκειται, αναμφισβήτητα, για έναν χώρο που συνέβαλε στην τελείως διαφορετική ανάδειξή τους.

Εδώ οι κρητικές γεύσεις γίνονται μοντέρνες, παραμένοντας ωστόσο, αυθεντικές και προσιτές σε όλους και η τσικουδιά και οι μπουρμπουριστοί χοχλιοί, βρίσκουν την πιο gourmet θέση τους.

Το “Χαρούπι” είναι ένα all day εστιατόριο, που έχει καταφέρει κάτι πραγματικά μοναδικό: την εκπροσώπηση της κρητικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη όχι με τη μορφή μιας απλής ταβέρνας, αλλά μέσω ενός καθόλα νεωτεριστικού και πειραματικού εστιατορίου, με ένα μοναδικά εκλεπτυσμένο μενού και με τη λεβεντιά της Κρήτης και πρόσωπα πρόσχαρα και χαμογελαστά, όλη μέρα, κάθε μέρα.

Το πολυβραβευμένο Χαρούπι ξέρει να κάνει τις πιο γευστικές προτάσεις

Τα γεύματα στο “Χαρούπι”, είναι ιδιαίτερα. Οι γεύσεις ατόφιες κρητικές, χωρίς υπερβολές, με ποιοτικά πάντα υλικά και προϊόντα από το νησί της Κρήτης και προσωπικές πινελιές του Chef Μανώλη Παπουτσάκη και η πρώτη ρακή κερασμένη, όπως προστάζει το κρητικό έθιμο.

Πρωταγωνιστής και σήμα κατατεθέν του εστιατορίου είναι το χαρούπι, ή ξυλοκέρατο ή κεράτιον, ένα σύμβολο για την Κρήτη και κομμάτι της διατροφικής συνήθειας του νησιού!

Πολυβραβευμένο πλέον εστιατόριο το “Χαρούπι” έχει αποσπάσει εκτός άλλων δύο φορές το Βραβείο “Top Notch” για την Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα από τη διοργάνωση “Χρυσοί Σκούφοι”, τέσσερις χρονιές το “Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας”, καθώς και τρεις φορές το αστέρι από τον Οδηγό “FNL”. Για τον ιδιοκτήτη και Chef του εστιατορίου, Μανώλη Παπουτσάκη, το ουσιαστικό και σημαντικότερο βραβείο, είναι ο ίδιος “ο κόσμος”.

Στο “Χαρούπι” βρίσκεις τις πιο αυθεντικές γεύσεις της Κρήτης, σε έναν ισορροπημένο συνδυασμό παράδοσης και δημιουργικότητας. Ο ίδιος ο χώρος, παρά τη μοντέρνα και μινιμαλιστική του αισθητική, αποπνέει την κρητική κουλτούρα, σε έναν συνδυασμό γεύσεων, τσικουδιάς κι επιλεγμένων κρητικών μουσικών.

Θα βρεις γευστικές προτάσεις μοναδικές, που ακολουθούν πάντα πιστά την εποχικότητα των προϊόντων, με αντίστοιχες αλλαγές στα πάτα, ανάλογα με το μήνα του έτους, όπως τον ντάκο με χόρτα τσιγαριαστά το χειμώνα, αντί του γνωστού ντάκου με τοματίνια που όλοι ξέρουμε.

Να περιμένεις, επίσης, γλυκό κολοκύθα, κουνέλι με κουνουπίδι και κάστανο, μοσχάρι στιφάδο με κάστανα, πιάτα σταθερά στο μενού, που “μεταμορφώνονται”, ωστόσο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα ανά εποχή προϊόντα της ελληνικής γης.

Στην κάβα, μία μεγάλη λίστα από κρασιά του Κρητικού αμπελώνα, που συνεχώς εκσυγχρονίζεται κι οργανώνεται, πιστά στο στόχο του εστιατορίου το “Χαρούπι”, που είναι ο συνεχής εμπλουτισμός της κάβας με κρασιά που καλλιεργούνται αποκλειστικά στο νησί της Κρήτης.