Το «Χαρούπι», πρώτο «παιδί» του Chef Μανώλη Παπουτσάκη στη Θεσσαλονίκη, άνοιξε το 2017 στο νούμερο 4 της οδού Δόξης, στα Λαδάδικα, μια ανάσα επάνω από το Λιμάνι. Μεγάλο, φωτεινό, με λιτή και φιλόξενη διακόσμηση, τράβηξε από την αρχή το ενδιαφέρον του κόσμου.

Με το «Χαρούπι», το ομώνυμο φυτό – σύμβολο της Κρήτης, έγινε σημείο αναφοράς στη γαστρονομία της συμπρωτεύουσας και οι μπουρμπουριστοί χοχλιοί, μπήκαν λίγο περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Εδώ, οι πιο αυθεντικές κρητικές γεύσεις μπολιάζονται με δημιουργικότητα, χάρη στην ανήσυχη φύση του Head Chef του και το αποτέλεσμα είναι ένα μενού που μυρίζει Μεγαλόνησο, που προσφέρεται παράλληλα για γαστριμαργικές και foodie δοκιμές, που ξεφεύγουν από τις καθαρά παραδοσιακές συνταγές, χωρίς να χάνουν το ύφος και το χρώμα της κρητικής μαγειρικής παράδοσης.

Πόση νοστιμιά μπορεί να κρύβει η ανοιχτή μαραθοτυρόπιτα με ξεροτήγανο; Πόσο καλομαγειρεμένοι μπορεί να είναι οι χοχλιοί με φρέσκο δενδρολίβανο – που κάνουν την εμφάνισή τους με τις πρώτες βροχούλες – ή το κουνέλι, με κουνουπίδι, ξινόχοντρο και παντζάρι;

Πόσο ιδιαίτερος ο ντάκος σε μορφή μινιατούρας τάρτας;  Κι εν τέλει, πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζεται το χαρούπι – ή ξυλοκέρατο ή κεράτιον, ένα σύμβολο για την Κρήτη και κομμάτι της διατροφικής συνήθειας της Κρήτης – και να χρησιμοποιείται σε πολλές διαφορετικές συνταγές;

Στο πολυβραβευμένο πλέον εστιατόριο «Χαρούπι» – έχει αποσπάσει εκτός άλλων 4 φορές το Βραβείο «Top Notch» για την Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα από τη διοργάνωση «Χρυσοί Σκούφοι», 5 χρονιές το «Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας», και 5 φορές το αστέρι από τον Οδηγό «FNL» – οι παραπάνω γεύσεις αποτελούν μία καθημερινότητα που – ευτυχώς για εμάς – διατηρείται κι εμπλουτίζεται διαρκώς.

Η επιτυχία του μενού

Εδώ, οι πιο αυθεντικές γεύσεις της Κρήτης, παρουσιάζονται σε έναν ισορροπημένο συνδυασμό παράδοσης και δημιουργικότητας, με βασικό άξονα την εποχικότητα των προϊόντων αλλά και την εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών, που έρχονται απευθείας από την Κρήτη και την τήρηση των αρχών της βιωσιμότητας. Ο ίδιος ο χώρος, παρά τη μοντέρνα και μινιμαλιστική του αισθητική, αποπνέει την κρητική κουλτούρα, σε έναν συνδυασμό γεύσεων, τσικουδιάς κι επιλεγμένων κρητικών μουσικών.

Η αύρα της κρητικής παράδοσης στο χώρο και οι μυρωδιές από τα εκλεκτά προϊόντα, προδιαθέτουν για το γευστικό αποτέλεσμα.

Συνταγές όπως μοσχάρι στιφάδο με κάστανα, γλυκοκολοκύθα με ασκολίμρους, τηγανητά καλιτσούνια, αβγά μελάτα με κρέμα στάκας, προτάσεις που κυμαίνονται από το απλό, παραδοσιακό γαμοπίλαφο ή το τσιγαριαστό αρνί, μέχρι την τάρτα κρεατότουρτας και το αρνίσιο συκώτι με σάλτσα πετιμεζιού, αλλά και τυριά φερμένα από την Κρήτη, είναι μέσα στα πιάτα του μενού. Βασική αρχή όλων, μία: το φαγητό να είναι νόστιμο και με ποιοτικά υλικά. 

Στην κάβα, μία μεγάλη λίστα από κρασιά του Κρητικού αμπελώνα, συνεχώς εκσυγχρονίζεται κι οργανώνεται, αφού στόχος είναι ο συνεχής εμπλουτισμός της κάβας με κρασιά που καλλιεργούνται αποκλειστικά στη Μεγαλόνησο.

Το «Χαρούπι», αξίζει οπωσδήποτε μίας, τουλάχιστον, επίσκεψης, από όλους. Είτε πρόκειται για foodies, που αγαπούν το φαγητό σε κάθε του έκφανση, είτε για οποιονδήποτε θέλει να δοκιμάσει κάτι οικείο, δοσμένο λίγο διαφορετικά, είναι η ιδανική επιλογή. Αξίζει για την πατροπαράδοτη υποδοχή με την τσικουδιά, τους μπουρμπουριστούς χοχλιούς – το αγαπημένο πιάτο του Head Chef – που προσφέρονται στην πιο gourmet τους έκδοση, για το μοναδικά εκλεπτυσμένο μενού του, για τη λεβεντιά της Κρήτης και τα χαρούμενα, πρόσχαρα πρόσωπα της ομάδας του, που μας περιμένουν καθημερινά.