Το ξεκίνημά της εταιρίας σηματοδοτείται από τη σύμπραξη του Γιάννη Παρασκευόπουλου, Γεωπόνου Α.Π.Θ. και διδάκτορα Οινολογίας του Πανεπιστημίου Bordeaux II,  με τον Λέοντα Καράτσαλο, Γεωπόνο του Α.Π.Θ.

Με σήμα τον αμμωνίτη, το απολίθωμα της θάλασσας του Αιγαίου, η «Gaia Wines» ξεχωρίζει και διακρίνεται  για το πάθος και την εμμονή της στην ανάδειξη ελληνικών ποικιλιών δημιουργώντας σπουδαία κρασιά για οινόφιλους, εντός και εκτός συνόρων.

Ο αμπελώνας και το Οινοποιείο της Νεμέας

Για την προσπάθειά της αυτή, η «Gaia Wines» διαθέτει δυο Οινοποιεία, σε  περιοχές που πληρούν τα κριτήρια για την παραγωγή κρασιών υψηλού επιπέδου και βρίσκονται στις πιο σημαντικές αμπελουργικές ζώνες της χώρας. Το πρώτο στην Νεμέα, στην καρδιά ενός ιδιόκτητου αμπελώνα, στο Κούτσι, σε υψόμετρο 550 μέτρων, όπου το σύγχρονο βιομηχανικό κτήριο στεγάζει ένα εξελιγμένο οινοποιείο, πιστοποιημένο με ISO 22.000, χωρητικότητας 3.060 εκατόλιτρων που προσφέρει, με τον εξοπλισμό και την τεχνολογική του υποδομή, όσα χρειάζεται  ένας οινολόγος, για την κάθετη παραγωγή κρασιών εξαιρετικής ποιότητας. 

Ο αμπελώνας, που εκτείνεται από τα 250 μέχρι τα 850 μέτρα ύψος, χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη διακύμανση στις εδαφοκλιματικές συνθήκες μέσα στη ζώνη Π.Ο.Π. Νεμέα, ενώ τα ασβεστολιθικά εδάφη στις βουνοπλαγιές και οι πετρώδεις πρόποδες, αποτελούν ό,τι πιο ιδανικό για την παραγωγή Αγιωργίτικου, με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν το Κτήμα Γαίας με 26 διεθνή βραβεία, το Γαία S και το Αγιωργίτικο της Γαίας, με 8 κορυφαίες αξιολογήσεις από αναγνωρισμένους φορείς του εξωτερικού.

Οι εγκαταστάσεις στη Σαντορίνη

Το έτερο οινοποιείο, στην Σαντορίνη, στην ανατολική πλευρά του νησιού, μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος, στεγάζεται σε ένα εξαιρετικό, πετρόκτιστο κτίριο, των αρχών του προηγούμενου αιώνα.

Το άλλοτε «τοματάδικο», αναπαλαιώθηκε από την «Gaia Wines» και εξοπλίστηκε με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από την τοπική ποικιλία Ασύρτικο. Ένα χαρισματικό και μοναδικό στον πλανήτη οινοποιητικό οικοσύστημα, με αυτόριζους αιωνόβιους αμπελώνες και παραδοσιακή διαμόρφωση των κλημάτων σε  σχήμα «κουλούρας», σε ηφαιστειογενές, πορώδες έδαφος, με πολλές ώρες ηλιοφάνειας και απουσία βροχοπτώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θαλάσσια ομίχλη και  δυνατούς καλοκαιρινούς ανέμους, συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία σπάνιων και μοναδικών λευκών κρασιών.

Αξίζει να αναφερθούμε στον «Θαλασσίτη» και την παλαιωμένη «Celar Aged» εκδοχή του, με 25 διεθνή βραβεία το καθένα, στο «άρτι αφιχθέν και βραβευθέν» «Νυχτέρι» του 2019, στο Ασύρτικο της Γαίας Wild Fermend , 26 φορές βραβευμένο, καθώς και στο πιο πρόσφατο πόνημα της εταιρείας, τον «Ammonite» που, επανασυστήνοντας τα χαρίσματα του Ασύρτικου και την ικανότητα παλαίωσης του στον χρόνο, κατέκτησε, φέτος, την 1η θέση στα «50 Great Greek Wines»! 

Συνέπεια, ποιότητα κι αφοσίωση

Σήμερα, με πυξίδα τη συνέπεια και την ποιότητα και με αφοσίωση στο υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, το όνομα «Gaia Wines» έχει αναγνωριστεί και κατακτήσει το καταναλωτικό κοινό, περισσοτέρων των 25 χωρών του κόσμου.  Η διεθνής παρουσία της εταιρείας δεν περιορίζεται μόνο στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο αλλά εκτείνεται, από την Ιαπωνία έως τις Αραβικές χώρες, και την Βόρεια και Νότια Αμερική, έως την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. Τόσο οι εξαγωγές όσο και οι διακρίσεις που κάθε χρονιά κατακτούν οι ετικέτες της «Gaia Wines», αποτελούν τη δικαίωση του οράματος των δημιουργών της: Ένα ταξίδι στον κόσμο του κρασιού, με οδηγό το πάθος και τη γνώση και κινητήρια δύναμη τη δίψα για νέες εμπειρίες και οινικές κατακτήσεις.