Η οδός Αγαπηνού είναι ένα μικρό στενό του κέντρου της πόλης και το ουζερί «Λόλα» είναι μία εξαιρετική στάση για μεζέ, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Απέναντι από την Καμάρα, το στενάκι της Αγαπηνού κατεβαίνει μέχρι την πλατεία Ιπποδρομίου, διασχίζοντας την Αλεξάνδρου Σβώλου. Στην αρχή του, με το που στρίβει κανείς από την Εγνατία, το Ουζερί «Λόλα» μας υποδέχεται με έναν χώρο που θυμίζει νησί και μυρίζει Κυκλάδες – το εσωτερικό του – και την πρόσφατη προέκτασή του έξω, ακριβώς απέναντι, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε το μεζέ και τα αποστάγματά μας και στο εξωτερικό χώρο του.

Και είναι νόστιμο. Τόσο νόστιμο, όσο και τα πιάτα που η ίδια η Λόλα ετοιμάζει στην κουζίνα της καθημερινά, για παλιούς και νέους πελάτες, για κάθε περαστικό κι επισκέπτη της πόλης, που βρίσκει εδώ μία γνήσια εκπροσώπηση της πατροπαράδοτης ελληνικής θαλασσινής γαστριμαργίας.

Στο Ουζερί «Λόλα» όλα είναι παλ, παστέλ και φωτεινά, όπως ο ήλιος πάνω από τα κυκλαδίτικα τοπία που κοσμούν τους τοίχους του. Ένα μέρος ήσυχο, οικογενειακό και φιλικό, όπου θα σε υποδεχθούν πάντα με χαμόγελο και θα σε περιποιηθούν με ό,τι καλύτερο έχουν.

Το εστιατόριο άνοιξε το 1991, από τον Καβαλιώτη Γιάννη Γκίνη, πατέρα της Λόλας που με χαμόγελο μπαινοβγαίνει στην κουζίνα σήμερα. Η φιλοσοφία, εξ’ αρχής, ήταν μία: αποστάγματα με πρωταρχικό το τσίπουρο, να βγαίνουν στα τραπέζια με επιλεγμένα και λίγο gourmet θαλασσινά και ψάρια, από τα παιδιά του πάλαι ποτέ ιδιοκτήτη, που συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση.

Πανιά λευκά, που θυμίζουν καράβι κρέμονται από το ταβάνι, το λευκό και τα παλ χρώματα επικρατούν σε όλο το χώρο, σε τοίχους και τραπεζοκαθίσματα.

Γευστικοί συνδυασμοί

Η «Λόλα» αποτελεί εδώ και χρόνια στέκι για σταθερούς πελάτες που περνούν για το ούζο και τους μεζέδες του, για οικογένειες, για καλλιτέχνες που συχνάζουν στα τραπέζια της. Στον κατάλογό της θα βρεις ποικίλα ούζα και τσίπουρα από διάφορες περιοχές της χώρας, όπως το νησί της Λέσβου ή ο Τύρναβος και διάφορα άλλα αποστάγματα, ιδανικά για να συνοδέψουν κάθε σου πιάτο.

Σπεσιαλιτέ τους είναι τα αλίπαστα, όπως η χειροποίητη λακέρδα, το καρπάτσιο λαυράκι ή ο παστουρμάς θαλάσσης και τα ζυμαρικά με θαλασσινά. Χειροποίητα νιόκι ή λινγκουίνι με γαρίδες, η παέγια θαλασσινών, τα λιγκουίνι με σολομό, τα κριθαρότα, βγαίνουν στο τραπέζι σου μαζί με θαλασσινά κάθε είδους και μεγαλύτερα ψάρια. Στην περίπτωση που θέλεις συγκεκριμένο ψάρι ή ψαρόσουπα, μη διστάσεις να τους ρωτήσεις.

Ζεστά και κρύα ορεκτικά, όπως φάβα Σαντορίνης, ντολμαδάκια σπιτικά και ιδιαίτερα πιάτα όπως η πίτα «Αντόνιο» – ποντιακό φύλλο με λαχανικά και τυριά στη σχάρα – ανάμεσα στα σπέσιαλ του μενού, με αρκετές επιλογές επίσης σε τυριά από διάφορες περιοχές της χώρας.

Στις σαλάτες δοκίμασε προτάσεις όπως η «Λόλα», η Κ/Κ (Κρήτη / Κύπρος) και η Θεά. Θα βρεις και κρεατικά, για την περίπτωση που θέλεις να ξεφύγεις από τις αποκλειστικά θαλασσινές γεύσεις.

Πάνω από 20 αποστάγματα – ούζο, τσίπουρο και κάποιες παλαιωμένες προτάσεις – κρασί «της Λόλας» λευκό ξηρό, ροζέ και κόκκινο, μπύρες και ρετσίνες οι επιλογές σου στα ποτά, για να συνοδέψεις κάθε σου πιάτο.

Θα έρθουν όλα με το χαμόγελο και τη διάθεση που επικρατούν στο ουζερί «Λόλα». Το μικρό στενάκι της Αγαπηνού, έχει κι αυτό το στέκι του.

Tip: Κάθε πιάτο του μενού θα το βρεις και σε μισή μερίδα.