Τα «Patafritas», γωνία Τσιμισκή με Αριστοτέλους, στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι, πλέον, ένα vintage street food spot της πόλης.

Από το 2000, οπότε και πρωτοάνοιξε, εμπνευσμένο από την αντίστοιχη street food τάση της Ολλανδίας του ’90, τις τηγανητές πατάτες με μαγιονέζα σε χωνάκι, έχει αποτελέσει κι αποτελεί ένα από τα πιο εξεζητημένα καταστήματα του χώρου του, σημείο συναντήσεων και ραντεβού κι ευκαιρία να δοκιμάσει κανείς πραγματικά μοναδικές προτάσεις και συνδυασμούς τηγανητής πατάτας και sauce, που αποτελούν καθαρά δική τους καινοτομία.
Πώς μπορεί να αντισταθεί κανείς στα yams με sauce κοτόπουλου και παρμεζάνας ή τις τηγανητές πατάτες με μανιτάρια και μπέικον στο χέρι;

Τα «Patafritas», έχουν μία ιστορία που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί. Οι δημιουργοί τους, εμπνευσμένοι από την street food κουλτούρα της Ολλανδίας και τις τηγανητές πατάτες με μαγιονέζα σε χωνάκι που συναντούσαν σε κάθε τους ταξίδι, αποφάσισαν να εισαγάγουν την ίδια πρόταση και στη Θεσσαλονίκη συμπληρώνοντας ένα κενό που σίγουρα υπήρχε τότε στο χώρο του street food. Τα πρώτα καταστήματα άνοιξαν το 1999, στις γωνίες Τσιμισκή με Αριστοτέλους και Γούναρη με Τσιμισκή, πλαισιωμένα από μια ατμόσφαιρα που περιλάμβανε comics, μουσική και street vibes ή ambience νότες.

Η επιχείρηση ήταν η πρώτη που εισήγαγε στην αγορά την τηγανητή πατάτα ως αποκλειστική πρόταση για take away, σε διάφορα σχήματα και με διαφορετικές sauce να τη συνοδεύουν.

Χάρη σε αυτή πρωτομάθαμε τα yams (κυβάκια τηγανητής πατάτας) και τα bites (σε σχήμα μισοφέγγαρου), πέρα από το κλασσικό, μακρόστενο σχήμα της τηγανητής πατάτας και τα chips, μία πραγματικά μοναδική πρόταση: φρέσκα πατατάκια, που κόβονται σε μηχάνημα επί τόπου και που μπορείς να πάρεις φρέσκα, στη συσκευασία τους.

Ιδέες που έδωσαν νέο σχήμα και χρώμα στην τηγανητή πατάτα ως φαγητό δρόμου και που ενισχύθηκαν ακόμη κι από την καινοτομία στην ίδια τη συσκευασία, το χαρακτηριστικό κίτρινο χάρτινο «πιάτο», στο οποίο μας σερβίρονται και το οποίο αλλάζει, ανάλογα με το προϊόν.

Οι σάλτσες που όλοι αγαπήσαμε

Οι τηγανητές πατάτες, είναι το αγαπημένο φαγητό για όλες τις ηλικίες κι αυτή ήταν και η βασική ιδέα που ενέπνευσε το concept των «Patafritas», με την πατάτα να αναδεικνύεται σε κεντρικό πιάτο, αντί για ορεκτικό, να γίνεται πρωταγωνιστής και να αποτελεί το κύριο γεύμα μαζί με τη σάλτσα της, βασισμένη στην ποιότητα και τη νοστιμιά.
Τα προϊόντα παραμένουν σχεδόν αποκλειστικά τα ίδια, από το 2000: τηγανητές πατάτες yams με ζεστή mushroom bacon σάλτσα, η υπέροχη feta sauce που πρώτοι εισήγαγαν στην αγορά, το Sky Mix με μουσταρδομαγιονέζα, είναι από τις πιο δυνατές γεύσεις, που χαρακτηρίζουν τη γωνιά των «Patafritas».

Πατάτες της αρεσκείας σου με κοκκινιστό κιμά, με μαγιονέζα με κάρυ ή κρέμα παρμεζάνα είναι, επίσης, μέσα στις επιλογές σου και μπορείς να τις συνδυάσεις με ό,τι σχήμα πατάτας προτιμάς.

Μία γεύση που υπήρξε μέσα στην πρώτη δεκαετία λειτουργίας των «Patafritas» και που τώρα δεν θα βρεις, είναι η σάλτσα καβούρι (surimi) με κρέμα γάλακτος και μουστάρδα. Ακόμη κι αυτή, ωστόσο, ενδέχεται να επανέλθει σύντομα στον κατάλογο, καθώς είχε αγαπηθεί από πολλούς. Υπάρχουν φανατικοί στα «Patafritas». Κόσμος που θα επιλέξει συγκεκριμένα είδη, κάθε φορά κι αυτό είναι και η επιτυχία της επιχείρησης, αφού οι γεύσεις της έχουν γίνει ιδιαίτερα αγαπητές. Και η ευρηματικότητα στις σάλτσες, συνεχίζεται.

Σήμερα τα «Patafritas» τα βρίσκουμε στο κλασσικό τους σημείο, Τσιμισκή με Αριστοτέλους γωνία και στο «Mediterranean Cosmos» και ειδικά τα πρώτα αποτελούν, πέρα από μέρος για φαγητό στο χέρι, ιδανικό σημείο ραντεβού για τις νεότερες, ειδικά, ηλικίες.
Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 12 το βράδυ, με τη μυρωδιά της τηγανητής πατάτας, να κάνει κάθε προσπάθεια αντίστασης εξαιρετικά δύσκολη. Δεν υπάρχει, άλλωστε, άλλο σημείο σαν τα «Patafritas».