Η ιστορία του Δημιουργικό Βιλδιρίδης ξεκινά το μακρινό μας 1902, όταν ο Απόστολος Βιλδιρίδης από τις 40 Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης, δημιούργησε το πρώτο κατάστημα δημιουργικής χρυσοχοΐας στη Θεσσαλονίκη, με τους απογόνους του να παίρνουν τη σκυτάλη αμέσως μετά.
Ένας εξ αυτών, ο γιος του, Αθανάσιος Βιλδιρίδης, έθεσε τις βάσεις για έναν οίκο κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων που μεγαλουργεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη με καινοτόμες δημιουργίες και ό,τι πιο σύγχρονουπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο στην τέχνη της χρυσοχοΐας και της ωρολογοποιίας.

Ο Αθανάσιος Βιλδιρίδης ήταν ένας καλλιτέχνης χρυσοχόος, που διδάχτηκε ωρολογοποιία, χρυσοχοΐα, χαρακτική και αδαμαντοδεσία από τον πατέρα του και άριστους τεχνίτες της εποχής, ενώ εργάστηκε και προσέφερε τις πολύτιμες γνώσεις και την εμπειρία του ως τα 97 του χρόνια.
Η κόρη του, η ζωγράφος Άννα Βιλδιρίδου, με σπουδές στην αγγλική φιλολογία και εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι η πρώτη σχεδιάστρια των κοσμημάτων του οίκου.Για μία από τις πιο δημοφιλείς σειρές της, τα «Μακεδονικά Κοσμήματα», άντλησε την έμπνευσή της από ευρήματα ανασκαφών και την αγάπη της για την αρχαιότητα και τη Μακεδονία – μια σειρά που έχει εκτεθεί σε γκαλερί και μουσεία της Ευρώπης, σε Λουξεμβούργο, Λονδίνο, Όσλο και Βουκουρέστι. Άλλες πρωτότυπες σειρές της θεμελιώνονται στον αισθητικό πλούτο της θαλάσσιας ζωής, του ζωικού βασιλείου, της βλάστησης και της μουσικής.

Τα ηνία στην 4η γενιά

Η κα Άννα Βιλδιρίδου – Μακρήείναι μέχρι και σήμερα ενεργή στην επιχείρηση, ωστόσο τα ηνία έχουν περάσει πλέον στις δύο κόρες της, στην τέταρτη δηλαδή γενιά, τις Χαρούλα και Λένα Βιλδιρίδου– Μακρή, οι οποίες συνεχίζουν την ελληνική παράδοση της δημιουργικής χρυσοχοΐας αφενός αξιοποιώντας τις σύγχρονες ανακαλύψεις των επιστημών και σχεδιάζοντας νεανικές σειρές και αφετέρου, συνεισφέροντας με τις εξειδικευμένες σπουδές τους στην εδραίωση της αξιοπιστίας του οίκου.
Όπως μας εξομολογήθηκε η κα Λένα Βιλδιρίδου – Μακρή, οι μνήμες από τον παππού της Αθανάσιο είναι τόσο έντονες που ακόμη και σήμερα αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της αγάπης για τη χρυσοχοΐα στην καρδιά της.
«Εμείς μεγαλώσαμε μέσα στο εργαστήριο και στο κατάστημα. Χριστούγεννα ή καλοκαίρια, δεν είχε σημασία, εμείς θυμάμαι να είμαστε πάντοτε εκεί. Θυμάμαι τον παππού μου να με προτρέπει να πάω δίπλα του για να μου δείξει πώς δημιουργείται ένα κόσμημα. Θυμάμαι τον σεβασμό που απολάμβανε από όλους τους προμηθευτές και τους συνεργάτες του, αλλά και την αγνή αγάπη της μητέρας μας για το αντικείμενο, με την οποία επισκεπτόμασταν από μικρή ηλικία εκθέσεις στο εξωτερικό. Ήταν αναπόφευκτο να αγαπήσουμε κι εμείς με όλη μας την ψυχή τη δουλειά μας, είναι κομμάτι μας», μας εκμυστηρεύεται η ίδια.

Η Χαρούλα Βιλδιρίδου – Μακρή σπούδασε Σχέδιο και Κατασκευή Κοσμήματος στο London Guildhall University και εξειδικεύτηκε στον τομέα της Γεμμολογίας και Αδαμαντολογίας. Έχει πτυχία F.G.A. και D.G.A. του Γεμμολογικού Συνδέσμου της Μ. Βρετανίας.
Η Λένα Βιλδιρίδου – Μακρή σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο North London University και απέκτησε πτυχίο στην Αδαμαντολογία D.G.A. του Γεμμολογικού Συνδέσμου της Μ. Βρετανίας, καθώς και πτυχίο Αδαμαντοδεσίας City & Guilds. Επίσης, έχει παρακολουθήσει μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής.

Κοσμήματα με ψυχή

Στο Δημιουργικό Βιλδιρίδης θα βρεις πρωτότυπα, εμπνευσμένα, χειροποίητα κοσμήματα και πιστοποιημένους πολύτιμους λίθους από τα διεθνή γεμμολογικά ινστιτούτα GIA, HRD, EGL και GRS (Gem Research Swiss Lab).

Επίσης θα θαυμάσεις τη μεγάλη συλλογή από βέρες, μονόπετρα και τις νεανικές σειρές σε ασήμι ή ασήμι και χρυσό, αλλά και τα είδη δώρων σε ασήμι και ορείχαλκο.

Επιπλέον, θα βρεις μουσειακά αντίγραφα, εικόνες σε παλαιωμένο ξύλο και εικόνες με ασημοχαρακτική, ελβετικά ωρολόγια, είδη γραφής και καπνιστού.

Τα κοσμήματα του Δημιουργικό Βιλδιρίδης θα λέγαμε πως μιλούν στην καρδιά, καθώς έχουν τον τρόπο τους να ανοίγουν τις πύλες της ψυχής μας και να αναδεικνύουν την προσωπικότητα αυτών που τα φοράει, αποτελώντας αξίες αναλλοίωτες στο χρόνο.

Με εμφανή αδυναμία στις ελληνικές ρίζες, χειροποίητα, πρωτότυπα, πέρα και πάνω από μόδες, διαπρέπουν και συντροφεύουν κάθε σπουδαία εμφάνιση, με υπέροχο design και τέλειο φινίρισμα και πάντοτε κατασκευασμένα από άριστα, αξιόπιστα υλικά με παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους ακριβείας.

Σχεδιάζοντας τα δικά σου όνειρα

Τα κοσμήματα του Δημιουργικό Βιλδιρίδης ουσιαστικά αντικατοπτρίζουν τα όνειρά σου. Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να εμπιστευτείς τις σκέψεις σου κι έπειτα θα σου προτείνουν τα μέταλλα και τους πιστοποιημένους πολύτιμους λίθους
που θα χρειαστούν για να γίνουν τα όνειρά σου πραγματικότητα. Έτσι, θα δεις πώς δημιουργούνται αιώνιες αξίες που θα μνημειώσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, μέσα από την άριστη τεχνογνωσία και τη φίνα αισθητική των ιδιοκτητριών του.